EVENIMENTE ORGANIZATE

System Administrator

Zilele municipiului Petroşani
Prima ediţie a acestei manifestări cultural-artistice s-a desfăşurat în perioada 29-30 noiembrie 2001, iniţiativa primarului dr. Gherghe David fiind foarte bine primită de cetăţeni. Din acest motiv, s-a instaurat o tradiţie a sărbătoririi Zilelor Municipiului Petroşani, continuând an de an, spre plăcerea publicului petroşenean. 

1 iunie
Ziua Internaţională a Copilului este motiv de bucurie pentru cei mici dar şi pentru cei mari. În fiecare an, Primăria municipiului Petroşani, în colaborare cu şcolile din oraş, organizează diverse acţiuni în care sunt implicaţi preşcolarii şi şcolarii noştri. 

Revelionul în stradă 
Pentru cetăţenii care vor să treacă pragul dintre ani şi să sărbătorească Anul Nou în stradă, Primăria organizează, pentru petroşeneni, an de an, un spectacol cu concerte de muzică populară şi uşoară, cu cele mai iubite vedete, iar, după ora 12.00, un minunat foc de artificii. 


Aniversarea a 50 si 60 ani de căsătorie 
Căsătoria este unul dintre cele mai frumoase evenimente din viaţa a doi oameni care decid să parcurgă lungul drum al vieţii în doi şi să împartă şi binele şi greul. Cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie sunt premiate, de către Primăria municipiului Petroşani, într-un cadru festiv, încă din anul 1999. 
Cuplurile care au împlinit cel puţin 60 de ani de căsătorie au fost premiate pentru prima dată în anul 2013, iar instituţia noastră va continua acest demers şi în anii ce vor urma.

Premierea are loc în baza unei cereri care se depune la Registratura primăriei, împreună cu copiile după cărţile sau buletinele de identitate ale ambilor soţi, precum şi copie după certificatul de căsătorie. Cererea se găseşte şi pe site-ul nostru, la secţiunea Formulare/Relaţii Publice. 

Sunt premiate doar cuplurile care au împlinit cel puţin 50 de ani, respectiv 60 de ani de căsătorie şi nu au mai primit niciodată „Diploma de fidelitate” – 50 de ani de căsătorie, respectiv „Diploma de longevitate”- 60 de ani de căsătorie.
De asemenea, premierea se face în baza unei Hotărâri de Consiliu Local,iar familiile care vor fi premiate vor fi anunţate printr-o invitaţie telefonică şi scrisă asupra datei şi orei la care va avea loc evenimentul. 

Nedeile momârlăneşti
Este o sărbătoare a munţilor, celebrată în România pentru prima dată în anul 1350 iar prima nedeie din zona Văii Jiului are loc în 1520. Cu ocazia acestei sărbători, ţăranii făceau schimburi de produse,venind din diferite zone ale ţării, limitrofe Văii Jiului, din judeţul Gorj, judeţul Vâlcea, etc. Obiceiul era prilej pentru locuitorii cătunelor de munte să îşi etaleze frumoasele costume populare, să încingă hore pe dealurile care străjuiesc aşezările de momârlani, nimeni neavând voie să lipsească. Şi astăzi se mai păstrează această frumoasă tradiţie. 


Ziua Internaţională a Femeii
8 Martie, Ziua Internaţională a Femeii, reprezintă o frumoasă oportunitate de a sărbători femeile din viaţa noastră. În semn de apreciere şi de mulţumire, în fiecare an, Primăria municipiului organizează manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorii femeilor din comunitatea locală.


Ziua Internațională a Romilor
Se sărbătoreşte în fiecare an la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naștere la Londra, în 1971, la primul congres internațional al rromilor.
În semn de respect faţă de această comunitate minoritară, instituţia noastră marchează anual acest eveniment prin diverse acţiuni cultural-artistice, importante pentru promovarea culturii şi istoriei romilor.

Ziua Verde
Prin instituirea acestei zile, prin HCL 59/2012, s-a dorit implicarea întregii comunităţi locale în protejarea mediului înconjurător, operându-se pe două planuri distincte: pe de-o parte, plantarea de puieţi, iar pe de altă parte, ecologizarea zonelor din intravilan. 
Acţiunile dedicate acestei zile sunt organizate în colaborare cu instituţiile de învăţământ din municipiu şi ONG-urile locale, şi au loc, în fiecare an, la începutul lunii aprilie.

Ziua Europei
Sărbătoare cu două semnificaţii importante pentru români, fiind o sărbătoare a păcii și unității Europei dar şi Ziua Independenţei României, este marcată anual, la Petroşani, prin manifestări cultural-artistice, la care participă o mare parte a comunităţii locale.


Ziua Eroilor
Anual, de Ziua Înălţării Domnului, la Petroşani, memoria eroilor este cinstită prin ceremonii religioase ce au loc la Cimitirul Eroilor.

Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice
Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit, în cadrul sesiunii din februarie 1991, ca ziua de 1 octombrie sa fie sărbătorită drept „Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice”.
Astfel, ziua de 1 octombrie este un simbol al aprecierii şi al respectului generaţiilor mai tinere faţă de cei care, de-a lungul vieţii lor, au muncit pentru a susţine dezvoltarea societăţii noastre, iar instituţia noastră marchează această zi prin manifestări cultural-artistice, printre acţiunile dedicate acestei zile fiind şi cea de premiere a cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Ziua Mondială a Educatorului
Ziua Mondială a Educatorului, sărbătorită pe 5 octombrie, este un simbol al aprecierii şi al respectului pe care îl datorăm dascălilor de pretutindeni. Anual, la Petroşani, cu această ocazie, sunt premiate, în cadru festiv, toate persoanele care şi-au desfăşurat activitatea în instituţii de învăţământ, şi, pe parcursul anului respectiv,şi-au încheiat activitatea profesională.


Târgul de Produse Tradiţionale
Anual, în luna octombrie, timp de două zile, în municipiul Petroșani are loc un eveniment, prin care instituţia noastră doreşte să promoveze produsele şi tradiţiile locale şi unde producătorii autohtoni participă la târg cu produse ale căror reţete sunt păstrate din vechi timpuri. 

Ziua Naţională a României 
Ziua de 1 Decembrie este sărbătorită, de comunitatea noastră, în fiecare an, cu multă bucurie. După ceremonia de arborare a drapelului şi acordarea onorului, are loc un spectacol la care participă artişti locali şi ansambluri locale de dans popular. De asemenea, a devenit o tradiţie ca participanţii la sărbătoare, în număr foarte mare, să deguste mâncarea tradiţională românească – iahnie de fasole cu cârnaţi, oferită gratuit de către instituţia noastră. 

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi 
Ziua de 3 decembrie a fost declarată de către Organizaţia Naţiunilor Unite Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. 
În semn de solidaritate şi respect faţă de aceste persoane, instituţia noastră organizează, anual, un eveniment al cărui scop este acela de a promova înţelegerea faţă de nevoile copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi precum şi necesitatea de a-i ajuta să se integreze în societatea noastră.

Sărbătoarea Pomului de Crăciun 
Unul dintre momentele frumoase ale activităţilor dedicate evenimentelor din luna decembrie o reprezintă Sărbătoare Pomului de Crăciun. A devenit o tradiţie ca pe data de 5 decembrie, după masa, în Parcul Carol Central Schreter, să se dea drumul iluminatului festiv, într-o atmosferă de sărbătoare, cu participarea majorităţii copiilor din municipiu. Cu această ocazie au loc momente muzicale iar copiii aflaţi în parc primesc dulciuri, mere şi nuci de la ajutoarele lui Moş Crăciun.

Festivalul Colindelor
În fiecare an, în luna decembrie, este organizat Festivalului Colindelor, cu participarea unor coruri ecumenice de la bisericile aparţinând diferitelor culte din localitate precum şi a unor coruri de la instituţiile de învăţământ din municipiu.

Piţărăii:
În Ajunul Crăciunului, în fiecare an, momârlanii din Petroşani, după slujba de la Biserica Sf. Varvara din cartierului Aeroport, bărbaţi, femei şi copii, îmbrăcaţi cu toţii în straie de sărbătoare, pornesc în căruţe şi călare pe cai frumoşi împodobiţi, către Primărie, unde vin să colinde. Aici sunt aşteptaţi cu produsele tradiţionale: mere, nuci şi covrigi. În acest fel, înţelegem noi, cetăţeni şi instituţii publice, să păstrăm şi să ducem mai departe tradiţiile rămase de la întemeietorii oraşului.

Revelionului Pensionarilor
În semn de respect faţă de seniorii din Petroşani, în fiecare an, în luna decembrie, instituţia noastră organizează Revelionul Pensionarilor.


Close Search Window