ORAŞE ÎNFRĂŢITE

System Administrator

 

Varpalota, Ungaria 
Adresă web Primăria Varpalota: www.varpalota.hu 

Oraşul se află situat la o distanţă de 90 km de Budapesta, capitala Ungariei, şi face parte din comitatul Veszprem, iar populaţia sa numără aproximativ 21.523 locuitori.
Relaţia de prietenie dintre cele două oraşe a fost, de-a lungul anilor, benefică pentru cetăţenii ambelor localităţi, în fiecare an, organizându-se tabere pe bază de reciprocitate pentru elevii din şcolile generale. Astfel, în fiecare an, elevii cu rezultate bune la învăţătură, pot merge la Varpalota, iar elevii din Varpalota, în aceeaşi perioadă, vin în tabără la Petroşani. De asemenea, relaţiile de prietenie dintre instituţiile celor două localităţi se manifestă pe diferite planuri, prin vizite oficiale, prin diverse expoziţii şi târguri la care participă reprezentanţi ale ambelor localităţi, de-a lungul timpului, prin bunele relaţii de colaborare obţinându-se schimbul intercultural. 
În 1998, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 28/23.04.1998 s-a aprobat înfrăţirea între cele două oraşe, evenimentul oficial având loc la data de 28 august 1998, la Varpalota, într-un cadru oficial, la care au participat reprezentanţii autorităţilor ale ambelor localităţi.

Nova Zagora, Bulgaria

Nova Zagora, oraş ce numără aproximativ 26.000 de locuitori, se găseşte în partea sud-estică a Bulgariei, pe ruta principală de cale ferată Sofia-Plovdiv-Burgas, precum şi pe șoseaua Trakia care face legătura între Sofia şi Burgas. Se află la o distanţă de 35 km est de Stara Zagora şi 30 km vest de Sliven. Municipiul Nova Zagora face parte din districtul administrativ Sliven.
Prin Hotărârea de Consiliu 157/30.10.2002 s-a aprobat înfrăţirea, iar în 06.03.2003,s-a semnat actul oficial.

Ponte nelle Alpi, Italia
Adresa web Primăria Ponte nelle Alpi: www.comune.pontenellealpi.bl.it

Ponte nelle Alpi este un oraş italian ce numără în jur de 8.500 locuitori. Oraşul face parte din provincia Belluno din regiunea Veneto, aflându-se la o distanţă de 80 km de Veneţia.
Prin legăturile create între cele două oraşe, în anul 2002, ia fiinţă, la Petroşani, „Asociaţia Comitato Pollicino – un surâs pentru copiii din România” al cărei obiectiv principal, încă de la început, a fost construirea unui edificiu care să găzduiască copiii cu probleme speciale. În august 2005 se încep lucrările la Casa Pollicino, iar peste doi ani încep lucrările de instalaţii şi finisaje care au fost efectuate în special prin contribuţia grupurilor de voluntari din zona Belluno.
Casa Pollicino reprezintă şi astăzi o rază de speranţă atât pentru copiii cu probleme speciale cât şi pentru părinţii acestora, aici fiind mereu întâmpinaţi de surâsul personalului, care, în practicarea meseriei, îmbină profesionalismul cu blândeţea, oferindu-le copiilor ce le trec pragul,un mediu liniştit, în care să se poată dezvolta.
Prin Hotărârea de Consiliu Local 90/21.09.2000 s-a aprobat înfrăţirea între municipiile Petroşani şi Ponte nelle Alpi, iar înfrăţirea oficială a avut loc, în cadru festiv, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale implicate, în 13.11.2003, la Ponte nelle Alpi.

Bansko, Bulgaria 
Adresa web Primăria Bansko: www.bansko.bg

Bansko, cu o populaţie de aproximativ 10.000 locuitori, este una dintre cele mai moderne staţiuni de schi din Bulgaria. Oraşul se află situat în apropierea râului Glazane (afluent al râului Mesta), în partea nord-estică a piciorului Pirin, chiar sub cea mai înaltă şi mai frumoasă parte a acestuia, distanţa faţă de capitala Bulgariei, Sofia, fiind de 140 km iar faţă de Petroşani, de 400-450 km. Bansko se găseşte la o altitudine de 925 m, iar zona de schi se întinde între 2000-2600 m altitudine. Graţie facilităţilor excelente pentru schi şi pentru alte sporturi de iarnă, combinate cu arhitectura unică a oraşului, Bansko s-a transformat, de-a lungul anilor, într-una dintre destinaţiile favorite pentru schi şi snowboard din Europa. 
Înfrăţirea dintre cele două oraşe s-a făcut prin Hotărârea de Consiliu nr. 41/21.02.2008, iar actul oficial, Acordul de înfrăţire, a fost semnat, într-un cadru festiv, la Primăria municipiului Petroşani, în data de 24.10.2008.

Smedjebacken, Suedia 
Adresa web Primăria Smedjebacken: www.smedjebacken.se 

Smedjebacken se găseşte în partea centrală a Suediei, în sudul districtului Dalarna. Municipiul, care numără 10.715 locuitori, a devenit, în anul 1990, unul dintre municipiile ecologice din Suedia. 
În cadrul Proiectului „EU-Villages-meeting points for citizens in Europe („Oraşe în Europa-puncte de întâlnire pentru cetăţeni europeni”), derulat între 2006-2008, la care municipiul Petroşani a participat, alături de Smedjebacken şi alte 2 oraşe din Cipru şi Irlanda, s-au pus bazele colaborării între municipiul nostru şi cel suedez. Astfel, înfrăţirea reprezintă dorinţa reprezentanţilor autorităţilor locale de a întări şi diversifica domeniile de colaborare stabilite deja prin acest proiect.
Prin HCL 342/20.12.2007 s-a aprobat Acordul de înfrăţire între municipiile Petroşani şi Smedjebacken, iar înfrăţirea oficială a avut loc, în cadru festiv, cu participarea reprezentanţilor autorităţilor locale implicate, în 03.03.2010, la Petroșani.

Sectorul Buiucani, Republica Moldova

Adresa web Pretura Sectorului Buiucani: www.preturabuiucani.md

Sectorul Buiucani este unul din cele cinci sectoare ale municipiului Chișinău. Este situat în partea de nord-vest al municipiului Chișinău, având o suprafață de 134 km pătrați și o populație de circa 160.000 de locuitori.  Sectorul Buiucani are în componență 5 unități administrativ-teritoriale autonome și este administrat de către Pretura Sectorului Buiucani, parte componentă a Primăriei Municipiului Chișinău.

Înfrăţirea dintre Municipiul Petroșani și Sectorul Buiucani s-a realizat prin Hotărârea de Consiliu nr. 326/21.12.2021, iar actul oficial, Acordul de înfrăţire, a fost semnat, într-un cadru festiv, la Pretura sectorului Buiucani, în data de 24.01.2022.


Close Search Window